Funkcje sinx,cosx,tgx,ctgx

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Da Vinci
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 lis 2006, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 4 razy

Funkcje sinx,cosx,tgx,ctgx

Post autor: Da Vinci »

Witam;]

Chcialbym prosic was o pomoc. A dokladniej poszukuje odpowiedzi jak odczytac wzor funkcji z jej wykresu(patrz temat)?

Z gory dziekuje.
Awatar użytkownika
doliva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 33 razy

Funkcje sinx,cosx,tgx,ctgx

Post autor: doliva »

Możesz bardziej sprecyzować pytanie, o co Ci dokładnie chodzi?
Da Vinci
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 lis 2006, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 4 razy

Funkcje sinx,cosx,tgx,ctgx

Post autor: Da Vinci »

Oczywiscie ze moge;] Chodzi mi o odczytanie z przesunietego wykresu funkcji (takich jak w temacie) jej wzoru. Mam narysowany wykres i chce z niego odczytac wzor(jakis y=asin(x+b)+c)

Juz jasniej?
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

Funkcje sinx,cosx,tgx,ctgx

Post autor: DEXiu »

Najpierw odpowiadasz sobie na pytanie - jaka to zapewne będzie funkcja. Potem sprawdzasz, czy w przypadku sinusa i cosinusa zgadza się amplituda, a w przypadku tangensa i cotangensa - różnica rzędnych punktów dokładnych, dla których różnica taka jest znana w przypadku funkcji nieprzekształconej (czyli po polsku: wiadomo, że między \(\displaystyle{ tg{\frac{\pi}{4}}}\) a \(\displaystyle{ tg{\frac{\pi}{4}}}\) różnica wynosi 2, więc sprawdzasz, czy na wykresie jest podobnie). Jeśli nie, to na podstawie proporcji tych rónic liczysz współczynnik \(\displaystyle{ a}\) w Twoim wzorku (czyli ten, który jest przed funkcją). Dalej sprawdzasz, czy wykres nie jest przesunięty, a jeśli tak, to na podstawie przesunięcia dowolnego jednego punktu można zbadać, o jaki wektor. Współrzędne tego wektora przyrównujesz do \(\displaystyle{ [-b,c]}\), skąd już łatwo wyznaczyć współczynniki \(\displaystyle{ b}\) oraz \(\displaystyle{ c}\) w Twoim wzorze
ODPOWIEDZ