Funkcje cyklometryczno-trygonometryczne ?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kris706
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 3 mar 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Funkcje cyklometryczno-trygonometryczne ?

Post autor: kris706 »

Witajcie. Mam problem, ponieważ nie wiem jak przekształcić funckje by narysować
\(\displaystyle{ f(x)=\sin(\arc\sin x)
\\ \mbox{oraz}\\
f(x)=\arc\sin(\sin x).}\)

Wiem, że mogę to zobaczyć w danym programie, ale interesuje mnie metoda, która pozwala na dojście do poprawnych wykresów danych funkcji na kartce papieru. Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2010, o 22:49 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
abc666

Funkcje cyklometryczno-trygonometryczne ?

Post autor: abc666 »

Najpierw wyznacz dziedzinę obu funkcji.
kris706
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 3 mar 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Funkcje cyklometryczno-trygonometryczne ?

Post autor: kris706 »

\(\displaystyle{ \sin(\arcsin x )}\) ma dziedzine \(\displaystyle{ <-1,1>}\), a \(\displaystyle{ \arcsin( \sin x )}\) ma \(\displaystyle{ \infty}\) tak?
Ostatnio zmieniony 28 paź 2010, o 22:35 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
abc666

Funkcje cyklometryczno-trygonometryczne ?

Post autor: abc666 »

Pierwsze się zgadza. Co to znaczy, że funkcja ma dziedzinę \(\displaystyle{ \infty}\) to nie wiem.
kris706
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 3 mar 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Funkcje cyklometryczno-trygonometryczne ?

Post autor: kris706 »

Rzeczywiście, ma dziedzinę od \(\displaystyle{ - \infty \ do \ +\infty}\)
abc666

Funkcje cyklometryczno-trygonometryczne ?

Post autor: abc666 »

No czyli po prostu zbiór liczb rzeczywistych. Teraz skorzystaj z def. arcusa sinusa i koniec zadania.
ODPOWIEDZ