Wykres elipsy.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 27 wrz 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Wykres elipsy.
Witam!
Zadanie z fizyki, jednak dotyczące matematyki.
Kinematyczne równania ruchu:
\(\displaystyle{ x(t)=Asin(4t ^{2}+ \varphi _{1})}\)
\(\displaystyle{ y(t)=Bsin(4t ^{2} + \varphi _{2})}\)
Wykresem równania toru ma być elipsa o wzorze:
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}}{A ^{2}}+\frac{y ^{2}}{B ^{2}} = 1}\)
Jak dotąd, udało mi się ustalić, że:
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}}{A ^{2}}+\frac{y ^{2}}{B ^{2}} = cos ^{2} \alpha + sin ^{2} \alpha}\)
i
\(\displaystyle{ x(t)=Acos(4t ^{2}+ [\varphi _{1} - 90])}\)
\(\displaystyle{ y(t)=Bsin(4t ^{2} + \varphi _{2})}\)
Proszę o pomoc. Chciałbym zaznaczyć, że jestem w 1. klasie liceum, fizyka podstawowa i chciałbym w miarę prostego tłumaczenia. Na pewno spróbuję rozwiązać to zadanie sam jednak chciałbym mieć "pewną wersję".
Zadanie z fizyki, jednak dotyczące matematyki.
Kinematyczne równania ruchu:
\(\displaystyle{ x(t)=Asin(4t ^{2}+ \varphi _{1})}\)
\(\displaystyle{ y(t)=Bsin(4t ^{2} + \varphi _{2})}\)
Wykresem równania toru ma być elipsa o wzorze:
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}}{A ^{2}}+\frac{y ^{2}}{B ^{2}} = 1}\)
Jak dotąd, udało mi się ustalić, że:
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}}{A ^{2}}+\frac{y ^{2}}{B ^{2}} = cos ^{2} \alpha + sin ^{2} \alpha}\)
i
\(\displaystyle{ x(t)=Acos(4t ^{2}+ [\varphi _{1} - 90])}\)
\(\displaystyle{ y(t)=Bsin(4t ^{2} + \varphi _{2})}\)
Proszę o pomoc. Chciałbym zaznaczyć, że jestem w 1. klasie liceum, fizyka podstawowa i chciałbym w miarę prostego tłumaczenia. Na pewno spróbuję rozwiązać to zadanie sam jednak chciałbym mieć "pewną wersję".
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Wykres elipsy.
No i to ostatnie \(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha + sin ^{2} \alpha=1}\)mocniej pisze:...
Jak dotąd, udało mi się ustalić, że:
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}}{A ^{2}}+\frac{y ^{2}}{B ^{2}} = cos ^{2} \alpha + sin ^{2} \alpha}\)...
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Wykres elipsy.
Holega doprowadził do postaci\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}}{A ^{2}}+\frac{y ^{2}}{B ^{2}} = cos ^{2} \alpha + sin ^{2} \alpha,}\) w której prawa strona to jedynka trygonometryczna.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 27 wrz 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Wykres elipsy.
Hmm, nadal nie wiem jak to rozwiązać. Może nie sprecyzowałem zadania. Z tych pierwszych równań, tzn. kinematycznych równań ruchu (które zawierają czas), mam otrzymać równanie toru (czyli usunąć z nich czas). Mam otrzymać mniej więcej takie coś x = ... ( nie może być w tym równaniu czasu (t)) i y = ( też nie może być czasu (t)).
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wykres elipsy.
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}}{A ^{2}}+\frac{y ^{2}}{B ^{2}} = 1}\) jest właśnie równaniem toru. Widzisz tu gdzieś czas?mocniej pisze:Z tych pierwszych równań, tzn. kinematycznych równań ruchu (które zawierają czas), mam otrzymać równanie toru (czyli usunąć z nich czas).
Nie zapiszesz tego w postaci \(\displaystyle{ x=...,y=...}\), bo to byłoby równanie parametryczne (wartość x i y byłaby uzależniona od jakiegoś parametru), a parametr musiałby być w jakiś sposób powiązany z czasem.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 27 wrz 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Wykres elipsy.
Spróbuję jeszcze raz sprecyzować. Wykresami toru pierwszych dwóch równań na pewno jest sinusoida, ew. cosinusoida. Mam tak przekształcić te wzory, by wykresem toru była elipsa o ww. wzorze.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wykres elipsy.
Równanie nie ma wykresu toru, bo nie ma czegoś takiego jak wykres toru. Co najwyżej tor ruchu ciała (czyli krzywą, po której ciało się porusza) można czasami opisać równaniem i narysować krzywą opisaną przez to równanie.mocniej pisze:Wykresami toru pierwszych dwóch równań na pewno jest sinusoida, ew. cosinusoida.
Jesteś pewien, że miało być \(\displaystyle{ \varphi_1}\) w jednym równaniu ruchu i \(\displaystyle{ \varphi_2}\) w drugim?
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 27 wrz 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Wykres elipsy.
Tak, jestem pewien. \(\displaystyle{ \varphi _{1}}\) to faza początkowa ( bo przecież nie musiało zaczynać ruchu pionowo ), a \(\displaystyle{ \varphi _{2}}\) to faza końcowa.
Ustaliłem zależność \(\displaystyle{ \varphi _{1} = \varphi _{2} + 180 ^{\circle}}\)
Edit: Wykres toru to był skrót myślowy.
Ustaliłem zależność \(\displaystyle{ \varphi _{1} = \varphi _{2} + 180 ^{\circle}}\)
Edit: Wykres toru to był skrót myślowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wykres elipsy.
OK, już chyba rozumiem, o co chodzi.
Zadanie można przeformułować tak:
Jaką zależność muszą spełniać \(\displaystyle{ \varphi_1,\varphi_2}\), żeby zachodziła równość
\(\displaystyle{ sin^{2}(4t^{2}+\varphi_1)+sin^{2}(4t^{2}+\varphi_2)=1}\)
(po lewej stronie równości znalazła się po prostu wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{A^{2}}+\frac{y^{2}}{B^{2}}}\)).
Korzystając z tożsamości \(\displaystyle{ sin^{2}\alpha=\frac{1}{2}(1-cos2\alpha)}\), otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(1-cos2(4t^{2}+\varphi_1))+\frac{1}{2}(1-cos2(4t^{2}+\varphi_2))=1}\)
\(\displaystyle{ 2-cos2(4t^{2}+\varphi_1)-cos2(4t^{2}+\varphi_2)=2}\)
\(\displaystyle{ cos2(4t^{2}+\varphi_1)+cos2(4t^{2}+\varphi_2)=0}\)
Następnie korzystamy z tożsamości \(\displaystyle{ cos\alpha+cos\beta=2cos\frac{\alpha+\beta}{2}cos\frac{\alpha-\beta}{2}}\):
\(\displaystyle{ 2cos(8t^{2}+\varphi_1+\varphi_2)cos(\varphi_1-\varphi_2)=0}\)
\(\displaystyle{ cos(8t^{2}+\varphi_1+\varphi_2)cos(\varphi_1-\varphi_2)=0}\)
Iloczyn dwóch liczb jest zerem, gdy co najmniej jedna z tych liczb jest zerem.
Otrzymana zależność ma zachodzić dla wszystkich możliwych \(\displaystyle{ t}\). Jeśli fazy \(\displaystyle{ \varphi_1,\varphi_2}\) mają być niezależne od czasu, to niemożliwe jest, żeby wyrażenie \(\displaystyle{ cos(8t^{2}+\varphi_1+\varphi_2)}\) było równe zeru dla wszystkich \(\displaystyle{ t}\). Oznacza to, że musi zachodzić \(\displaystyle{ cos(\varphi_1-\varphi_2)=0}\), czyli:
\(\displaystyle{ \varphi_1-\varphi_2=\frac{\pi}{2}+k\pi}\), gdzie k jest całkowite (rozwiązaliśmy po prostu równanie \(\displaystyle{ cosx=0}\)).
Okazuje się zatem, że wystarczy, by \(\displaystyle{ \varphi_1,\varphi_2}\) były związane zależnością \(\displaystyle{ \varphi_1-\varphi_2=\frac{\pi}{2}+k\pi}\), a torem ruchu będzie elipsa o podanym wzorze.
Zadanie można przeformułować tak:
Jaką zależność muszą spełniać \(\displaystyle{ \varphi_1,\varphi_2}\), żeby zachodziła równość
\(\displaystyle{ sin^{2}(4t^{2}+\varphi_1)+sin^{2}(4t^{2}+\varphi_2)=1}\)
(po lewej stronie równości znalazła się po prostu wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{A^{2}}+\frac{y^{2}}{B^{2}}}\)).
Korzystając z tożsamości \(\displaystyle{ sin^{2}\alpha=\frac{1}{2}(1-cos2\alpha)}\), otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(1-cos2(4t^{2}+\varphi_1))+\frac{1}{2}(1-cos2(4t^{2}+\varphi_2))=1}\)
\(\displaystyle{ 2-cos2(4t^{2}+\varphi_1)-cos2(4t^{2}+\varphi_2)=2}\)
\(\displaystyle{ cos2(4t^{2}+\varphi_1)+cos2(4t^{2}+\varphi_2)=0}\)
Następnie korzystamy z tożsamości \(\displaystyle{ cos\alpha+cos\beta=2cos\frac{\alpha+\beta}{2}cos\frac{\alpha-\beta}{2}}\):
\(\displaystyle{ 2cos(8t^{2}+\varphi_1+\varphi_2)cos(\varphi_1-\varphi_2)=0}\)
\(\displaystyle{ cos(8t^{2}+\varphi_1+\varphi_2)cos(\varphi_1-\varphi_2)=0}\)
Iloczyn dwóch liczb jest zerem, gdy co najmniej jedna z tych liczb jest zerem.
Otrzymana zależność ma zachodzić dla wszystkich możliwych \(\displaystyle{ t}\). Jeśli fazy \(\displaystyle{ \varphi_1,\varphi_2}\) mają być niezależne od czasu, to niemożliwe jest, żeby wyrażenie \(\displaystyle{ cos(8t^{2}+\varphi_1+\varphi_2)}\) było równe zeru dla wszystkich \(\displaystyle{ t}\). Oznacza to, że musi zachodzić \(\displaystyle{ cos(\varphi_1-\varphi_2)=0}\), czyli:
\(\displaystyle{ \varphi_1-\varphi_2=\frac{\pi}{2}+k\pi}\), gdzie k jest całkowite (rozwiązaliśmy po prostu równanie \(\displaystyle{ cosx=0}\)).
Okazuje się zatem, że wystarczy, by \(\displaystyle{ \varphi_1,\varphi_2}\) były związane zależnością \(\displaystyle{ \varphi_1-\varphi_2=\frac{\pi}{2}+k\pi}\), a torem ruchu będzie elipsa o podanym wzorze.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 27 wrz 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Wykres elipsy.
Dziękuję za rozwiązanie. Doszedłem do tego samego, znaczy \(\displaystyle{ cos(\varphi_1-\varphi_2) = 0}\)
Z tego co się orientuję, to \(\displaystyle{ \frac {\pi} {2}}\) jest związane z funkcjami cyklometrycznymi, tak ?
Z tego co się orientuję, to \(\displaystyle{ \frac {\pi} {2}}\) jest związane z funkcjami cyklometrycznymi, tak ?
Ostatnio zmieniony 2 lis 2010, o 21:03 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wykres elipsy.
Tzn. pytasz, skąd się wzięło \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)?
Mamy do rozwiązania równanie trygonometryczne postaci \(\displaystyle{ cosx=a}\). Jeśli znajdziemy jedno rozwiązanie \(\displaystyle{ x_{0}}\), to wszystkie rozwiązania takiego równania można opisać jako:
\(\displaystyle{ x= \pm x_{0}+2k\pi,k\in Z}\)
Tutaj korzystamy z faktu, ze cosinus \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) jest zerem, zatem jednym z rozwiązań równania \(\displaystyle{ cos(\varphi_1-\varphi_2)=0}\) jest \(\displaystyle{ \varphi_1-\varphi_2=\frac{\pi}{2}}\) i wszystkie rozwiązania możemy opisać jako \(\displaystyle{ \varphi_1-\varphi_2= \pm \frac{\pi}{2}+2k\pi,k\in Z}\), lub prościej: \(\displaystyle{ \varphi_1-\varphi_2=\frac{\pi}{2}+k\pi,k\in Z}\).
Mamy do rozwiązania równanie trygonometryczne postaci \(\displaystyle{ cosx=a}\). Jeśli znajdziemy jedno rozwiązanie \(\displaystyle{ x_{0}}\), to wszystkie rozwiązania takiego równania można opisać jako:
\(\displaystyle{ x= \pm x_{0}+2k\pi,k\in Z}\)
Tutaj korzystamy z faktu, ze cosinus \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) jest zerem, zatem jednym z rozwiązań równania \(\displaystyle{ cos(\varphi_1-\varphi_2)=0}\) jest \(\displaystyle{ \varphi_1-\varphi_2=\frac{\pi}{2}}\) i wszystkie rozwiązania możemy opisać jako \(\displaystyle{ \varphi_1-\varphi_2= \pm \frac{\pi}{2}+2k\pi,k\in Z}\), lub prościej: \(\displaystyle{ \varphi_1-\varphi_2=\frac{\pi}{2}+k\pi,k\in Z}\).