najwieksza i najmniejsza wartosc

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jak to
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 27 paź 2010, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 8 razy

najwieksza i najmniejsza wartosc

Post autor: jak to »

Witam, niestety nie pamiętam jak się oblicza takie wartości wiec proszę o pomoc.

\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{1-3sin ^{2} \alpha }}\)

z góry dziękuje
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

najwieksza i najmniejsza wartosc

Post autor: math questions »

\(\displaystyle{ sin \alpha \Rightarrow y \in <-1;1>}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha \Rightarrow y \in <0;1>}\)
\(\displaystyle{ 3sin ^{2} \alpha \Rightarrow y \in <0;3>}\)
\(\displaystyle{ -3sin ^{2} \alpha \Rightarrow y \in <-3;0>}\)
\(\displaystyle{ 1-3sin ^{2} \alpha \Rightarrow y \in <-2;1>}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{1-3sin ^{2}\alpha} \Rightarrow y \in <0;1>}\)
ODPOWIEDZ