oblicz wyrażenie trygonometryczne
oblicz wyrażenie trygonometryczne
\(\displaystyle{ Oblicz (sin12^{o}+cos12^{o})(sin12 ^{o}-cos12 ^{o})+2sin ^{2}78 ^{o}}\)
oblicz wyrażenie trygonometryczne
Wzór skróconego mnożenia daje nam:
\(\displaystyle{ sin ^{2}12 ^{o}-cos ^{2}12 ^{o}+2sin ^{2}78 ^{o}}\)
Z jedynki trygonometrycznej mogę zamienić cos12 na
\(\displaystyle{ sin ^{2}12 ^{o}+sin ^{2}12 ^{o}-1+2sin ^{2}78 ^{o}}\)
ale co teraz? co z tym 78?
\(\displaystyle{ sin ^{2}12 ^{o}-cos ^{2}12 ^{o}+2sin ^{2}78 ^{o}}\)
Z jedynki trygonometrycznej mogę zamienić cos12 na
\(\displaystyle{ sin ^{2}12 ^{o}+sin ^{2}12 ^{o}-1+2sin ^{2}78 ^{o}}\)
ale co teraz? co z tym 78?
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
oblicz wyrażenie trygonometryczne
\(\displaystyle{ (sin12^0+cos12^0)(sin12^0-cos12^0)+2sin^278^0=sin^212^0-cos^212^0+2sin^278^0=\\=cos^278^0-sin^278^0+2sin^278^0=\\=cos^278^0+sin^278^0=1}\)