Oblicz pole i obwód trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 12:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Oblicz pole i obwód trójkąta.
Ramiona trójkąta mają po 8cm a kąt między tymi ramionami wynosi 50 stopni.Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz pole i obwód trójkąta.
Pole - ze wzoru, jest taki z sinusem.
Obwód - najpierw (funkcje trygonometryczne) wyznaczasz podstawę (wrysuj pionową wysokość, dostaniesz trójkąt prostokątny z danym bokiem i kątem ostrym).
Obwód - najpierw (funkcje trygonometryczne) wyznaczasz podstawę (wrysuj pionową wysokość, dostaniesz trójkąt prostokątny z danym bokiem i kątem ostrym).
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 12:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Oblicz pole i obwód trójkąta.
Czyli muszę obliczyć sin 25 stopni? wtedy bedzie jako H mojego trójkąta przez 8 tak??
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 27 wrz 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Oblicz pole i obwód trójkąta.
Masz takie dane:
\(\displaystyle{ c=8cm\\
\alpha = \frac{50^\circ}{2} = 25 \\
sin25^\circ = 0,4226}\)
więc łatwo możesz obliczyć a ( czyli połowę podstawy )
\(\displaystyle{ a= 8 \cdot 0.4226\\
a \approx 3,4}\)
teraz, korzystając albo z pitagorasa, albo \(\displaystyle{ sin \alpha = cos(\alpha - 90^\circ)}\), obliczasz wysokość
\(\displaystyle{ b^2=c^2-a^2\\
b \approx 7,25cm}\)
cała podstawa ma 6,8 cm
\(\displaystyle{ Pole \approx 24,6 cm^2 \\
\mbox{Obwód} \approx 22,8 cm}\)
\(\displaystyle{ c=8cm\\
\alpha = \frac{50^\circ}{2} = 25 \\
sin25^\circ = 0,4226}\)
więc łatwo możesz obliczyć a ( czyli połowę podstawy )
\(\displaystyle{ a= 8 \cdot 0.4226\\
a \approx 3,4}\)
teraz, korzystając albo z pitagorasa, albo \(\displaystyle{ sin \alpha = cos(\alpha - 90^\circ)}\), obliczasz wysokość
\(\displaystyle{ b^2=c^2-a^2\\
b \approx 7,25cm}\)
cała podstawa ma 6,8 cm
\(\displaystyle{ Pole \approx 24,6 cm^2 \\
\mbox{Obwód} \approx 22,8 cm}\)
Ostatnio zmieniony 28 paź 2010, o 20:52 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .