witam, mam prosty przyklad aczkolwiek nie potrafie wyliczyc.
Dany jest wzor:
\(\displaystyle{ tan \frac{ \alpha }{2}=0,5 \cdot \frac{O_1-O_2}{D}}\)
gdzie \(\displaystyle{ O_1=1205, O_2=1189, D=1200}\) i mam wyliczyc \(\displaystyle{ \alpha}\)
podstawic potrafie;p
obliczenie alfa
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 26 maja 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opolskie ;)
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 2 razy
obliczenie alfa
Ostatnio zmieniony 27 paź 2010, o 09:34 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz znaczników[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz znaczników
obliczenie alfa
Po podstawieniu i obliczeniu prawej strony powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{1}{150}}\). Następnie mnożysz obie strony równania przez 2. I wychodzi \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{2}{150}}\), czyli \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{1}{75}}\)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2010, o 09:36 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer