Określ dziedzinę i zbiór wartości funkcji:
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{1 - \sin^4x - \cos^4x}{1- \cos^2x - \sin^6x}}\)
Dziedzina i zbiór wartości funnkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 209
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Dziedzina i zbiór wartości funnkcji
Dziedzina, niezerowy mianownik (jak go przekształcać jest poniżej).
W liczniku zastosować \(\displaystyle{ a^4+b^4=(a^2+b^2)^2-2a^2 b^2}\)
W mianowniku np zamienić 1 (z jedynki trygonometrycznej) na sumę, wyłączyć coś przed nawias (skrócić z licznikiem), zastosować \(\displaystyle{ a^2-b^2 =...}\) (skrócić) - jest ,,ładniejsza" funkcja.
W liczniku zastosować \(\displaystyle{ a^4+b^4=(a^2+b^2)^2-2a^2 b^2}\)
W mianowniku np zamienić 1 (z jedynki trygonometrycznej) na sumę, wyłączyć coś przed nawias (skrócić z licznikiem), zastosować \(\displaystyle{ a^2-b^2 =...}\) (skrócić) - jest ,,ładniejsza" funkcja.