witam, mam do sporządzenia wykres funkcji \(\displaystyle{ y=\frac{\left| \cos x\right| }{\cos x}}\) nie robiłam niegdy takich przykładów i zwyczajnie nie wiem jak się do tego zabrać.
na początku narysowałam funkcje \(\displaystyle{ \cos x}\) następnie \(\displaystyle{ |\cos x|}\) ale jak mam to porzelić ?
proszę o pomoc
sporzadzenie wykresu funkcji
- forget-me-not
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 19:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 2 razy
sporzadzenie wykresu funkcji
Ostatnio zmieniony 24 paź 2010, o 23:25 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 535
- Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 62 razy
sporzadzenie wykresu funkcji
No przecież jak dzielisz \(\displaystyle{ |cosx|}\) przez \(\displaystyle{ cosx}\), to wychodzi Ci -1 lub 1 w zależności od znaku tej funkcji w danym punkcie.
- forget-me-not
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 19:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
sporzadzenie wykresu funkcji
Dla \(\displaystyle{ \cos x>0}\) masz \(\displaystyle{ f(x)=1}\).
Dla \(\displaystyle{ \cos x<0}\) masz \(\displaystyle{ f(x)=-1}\).
Rysujesz wykres \(\displaystyle{ y=\cos x}\) i tam gdzie są wartości mniejsze od zera, rysujesz prostą \(\displaystyle{ y=-1}\) itp.
Dla \(\displaystyle{ \cos x<0}\) masz \(\displaystyle{ f(x)=-1}\).
Rysujesz wykres \(\displaystyle{ y=\cos x}\) i tam gdzie są wartości mniejsze od zera, rysujesz prostą \(\displaystyle{ y=-1}\) itp.
-
- Użytkownik
- Posty: 350
- Rejestracja: 9 maja 2008, o 18:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 20 razy
sporzadzenie wykresu funkcji
Musisz skorzystać z definicji wartości bezwzględnej:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{cosx}{cosx}=1 \ dla \ x \in (-\frac{\pi}{2}+2k\pi ; \frac{\pi}{2}+2k\pi)
\\-\frac{cosx}{cosx}=-1 \ dla \ x \in (\frac{\pi}{2}+2k\pi; \frac{3}{2}\pi+2k\pi) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{cosx}{cosx}=1 \ dla \ x \in (-\frac{\pi}{2}+2k\pi ; \frac{\pi}{2}+2k\pi)
\\-\frac{cosx}{cosx}=-1 \ dla \ x \in (\frac{\pi}{2}+2k\pi; \frac{3}{2}\pi+2k\pi) \end{cases}}\)
- forget-me-not
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 19:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 2 razy