Cześć, jak liczyć tego typu równania:
\(\displaystyle{ (\frac{4}{9})^{2sin^{2}x} + (\frac{2}{3})^{4cos^{2}x} = \frac{26}{27}}\)
Dzięki wielkie
równanie wykładnicze
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
równanie wykładnicze
1. porządkujesz równanie i robisz pierwsze podstawienie: \(\displaystyle{ sin^{2}(x) = k}\)
\(\displaystyle{ (\frac{2}{3})^{4k} + (\frac{2}{3})^{4} \cdot (\frac{2}{3})^{-4k} = \frac{26}{27}}\)
2. robisz drugie podstawienie: \(\displaystyle{ (\frac{2}{3})^{4k} = m}\)
3 po uporządkowaniu rozwiązujesz równanie kwadratowe: \(\displaystyle{ 81 m^{2} - 78 m + 16 = 0 ; m_{1} = \frac{2}{3} ; m_{2} = \frac{8}{27}}\)
4. liczysz k i liczysz x
\(\displaystyle{ (\frac{2}{3})^{4k} + (\frac{2}{3})^{4} \cdot (\frac{2}{3})^{-4k} = \frac{26}{27}}\)
2. robisz drugie podstawienie: \(\displaystyle{ (\frac{2}{3})^{4k} = m}\)
3 po uporządkowaniu rozwiązujesz równanie kwadratowe: \(\displaystyle{ 81 m^{2} - 78 m + 16 = 0 ; m_{1} = \frac{2}{3} ; m_{2} = \frac{8}{27}}\)
4. liczysz k i liczysz x
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 16:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
równanie wykładnicze
dzięki wielkie
Autor podręcznika z którego wziąłem to zadanie podaje jako odpowiedź tylko wynik z\(\displaystyle{ m = \frac{2}{3}}\)
z \(\displaystyle{ (\frac{2}{3})^3}\) już nie i nie wiem czy może jakaś dziedzina czy coś nie pasuje..
odp z podręcznika: \(\displaystyle{ \pm \frac{\pi}{6} + \frac{k\pi}{2}}\)
Autor podręcznika z którego wziąłem to zadanie podaje jako odpowiedź tylko wynik z\(\displaystyle{ m = \frac{2}{3}}\)
z \(\displaystyle{ (\frac{2}{3})^3}\) już nie i nie wiem czy może jakaś dziedzina czy coś nie pasuje..
odp z podręcznika: \(\displaystyle{ \pm \frac{\pi}{6} + \frac{k\pi}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2010, o 09:50 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Plus-minus to '\pm'.
Powód: Poprawa wiadomości. Plus-minus to '\pm'.