Rozwiązuję nierówność w ten sposób:
\(\displaystyle{ sinx > cosx
\\
\\
\frac{sinx}{cosx} > \frac{cosx}{cosx}
\\
\\
tgx > 1
\\
\\
x \in (\frac{\pi}{4} + 2k\pi, \frac{5\pi}{4} + 2k\pi), k \in \mathbb{Z}}\)
i teraz mam pytanie czy muszę przyjąć założenie \(\displaystyle{ cosx \neq 0}\) ?
Nierówność sinx>cosx
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 16 razy
Nierówność sinx>cosx
Podszedłem do tego inaczej, używając wzoru redukcyjnego i wzoru na róznicę kosinusów. Dało mi to:
\(\displaystyle{ sin(\frac{\pi}{4} - x) < 0}\)
lub jak kto woli
\(\displaystyle{ cos(x + \frac{\pi}{4}) < 0}\)
z czego dostajemy rozwiązanie jak w pierwszym poście .
Mimo to, dzięki za radę.
\(\displaystyle{ sin(\frac{\pi}{4} - x) < 0}\)
lub jak kto woli
\(\displaystyle{ cos(x + \frac{\pi}{4}) < 0}\)
z czego dostajemy rozwiązanie jak w pierwszym poście .
Mimo to, dzięki za radę.