Naszkicuj wykres funkcji.2
- Mr_Green
- Użytkownik
- Posty: 232
- Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 5 razy
Naszkicuj wykres funkcji.2
\(\displaystyle{ \sin(\arccos x)=y}\) - wyszedł mi punkt o współrzędnych \(\displaystyle{ ( \frac{\pi}{4}; \frac{ \sqrt{2} }{2})}\) ma to sens?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2010, o 20:09 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Naszkicuj wykres funkcji.2
powinien ci wyjść pół okrąg o środku w ponkcie (0;0) i promieniu 1 narysowany nad osia ox coś w tym rodzaju
- Mr_Green
- Użytkownik
- Posty: 232
- Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 5 razy
Naszkicuj wykres funkcji.2
\(\displaystyle{ arcsin(y)=arccos(x)}\) - przekształciłem to do takiej postaci podstawiając liczby wyszedł mi ćwierć okrąg w pierwszej ćwiartce. Czy tak to ma wyglądać? Pozdro
edit.: bo arcsin w przedziale <-1;0) przyjmuje wartości ujemne, a arccos w tym przedziale przyjmuje wartości dodatnie, więc druga ćwiartka nie może być zbudowana?
edit.: bo arcsin w przedziale <-1;0) przyjmuje wartości ujemne, a arccos w tym przedziale przyjmuje wartości dodatnie, więc druga ćwiartka nie może być zbudowana?
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Naszkicuj wykres funkcji.2
\(\displaystyle{ y \in <0; \pi > \\ x \in<-1;1>}\)
\(\displaystyle{ y=arc\cos\ x \Leftrightarrow x=cosy}\)
\(\displaystyle{ sin(arc \ cos \ x)=y}\)
\(\displaystyle{ y=arc\cos\ x \Leftrightarrow x=cosy}\)
\(\displaystyle{ sin(arc \ cos \ x)=y}\)