równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
forget-me-not
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 16 lut 2010, o 19:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: forget-me-not »

jak podejść do rozwiązania tego typu działania?

\(\displaystyle{ 4sin ^{2}x=3}\)

proszę o pomoc i rozwiązanie
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: math questions »

podziel przez cztery i spierwiastkoj obie strony równości
Awatar użytkownika
forget-me-not
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 16 lut 2010, o 19:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: forget-me-not »

dziękuję tak właśnie myślalam
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Crizz »

math questions pisze:podziel przez cztery i spierwiastkoj obie strony równości
i zgub połowę rozwiązań.

\(\displaystyle{ 4sin^{2}x=3\\
sin^{2}x=\frac{3}{4}\\
sin^{2}x-\frac{3}{4}=0}\)

Korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(a+b)(a-b)}\)
\(\displaystyle{ \left(sinx-\frac{\sqrt{3}}{2}\right)\left(sinx+\frac{\sqrt{3}}{2}\right)=0}\)
Iloczyn dwóch liczb jest równy zeru wtedy i tylko wtedy, gdy (co najmniej) jedna z tych liczb jest równa zeru; mamy zatem:
\(\displaystyle{ sinx-\frac{\sqrt{3}}{2}=0 \vee sinx+\frac{\sqrt{3}}{2}=0}\)
Mamy zatem do rozwiązania dwa równania.
ODPOWIEDZ