mam takie równanie:
\(\displaystyle{ \sin 2x + (\sin 2x)^{3} + (\sin 2x)^{5} + ... = 0,(6)}\)
ok, to są ciągi. po wyciągnięciu sum tych ciągów mam coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{\sin 2x}{1-(\sin 2x)^{2}} = \frac{2}{3}}\)
i jak założę, że \(\displaystyle{ \sin 2x = y}\) wyliczę deltę itd. to otrzymuje coś takiego:
\(\displaystyle{ (\sin 2x + 2)(\sin 2x - \frac{1}{2})=0}\)
i teraz stoję w miejscu, bo do końca nie wiem co dalej robić.
jak wymnożę to przez siebie,ofc jak też zastosuje różne wzory, to wychodzi mi coś dziwnego:
\(\displaystyle{ 4 \sin x \cos x + 2\sin ^{2} x - \frac{1}{2} \sin 2x - 1 = 0}\)
ale domyślam, się że nie o to w tym chodzi (o przemnażanie).
więc jak do dalej trzeba zrobić?
założyć, że \(\displaystyle{ \sin 2x = -2}\) i \(\displaystyle{ \sin 2x = \frac{1}{2}}\) ? czy jak?
rozwiązać równanie, w którym też są ciągi
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 23 paź 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
rozwiązać równanie, w którym też są ciągi
ok, a dla jakich wartości zachodzi to równanie \(\displaystyle{ \sin 2x = -2}\)?
bo z tym drugim to będzie tak:
\(\displaystyle{ 2x = \frac{\pi}{2} + n * \pi \Rightarrow
x = \frac{\pi}{2}(\frac{1}{2} + n)}\)
?
bo z tym drugim to będzie tak:
\(\displaystyle{ 2x = \frac{\pi}{2} + n * \pi \Rightarrow
x = \frac{\pi}{2}(\frac{1}{2} + n)}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
rozwiązać równanie, w którym też są ciągi
Równanie \(\displaystyle{ sin2x = -2}\) nie zachodzi dla zadnych x ponieważ \(\displaystyle{ sin2x}\) przyjmuje wartości \(\displaystyle{ [-1; 1]}\)
Natomiast zastanów się jeszcze nad tym drugim równaniem. Dla jakich argumentów sinx przyjmuje wartość równą \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Natomiast zastanów się jeszcze nad tym drugim równaniem. Dla jakich argumentów sinx przyjmuje wartość równą \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 23 paź 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
rozwiązać równanie, w którym też są ciągi
o ja, racja
\(\displaystyle{ 2x = \frac{\pi}{6} + n * \pi \Rightarrow x=\frac{\pi}{2} (\frac{1}{6}+n)}\)
?
\(\displaystyle{ 2x = \frac{\pi}{6} + n * \pi \Rightarrow x=\frac{\pi}{2} (\frac{1}{6}+n)}\)
?