wykaż nierówność

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pawel_pawel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 11 paź 2010, o 10:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

wykaż nierówność

Post autor: pawel_pawel »

Należy pokazać nierówność:

\(\displaystyle{ \left|sin(a_{1}+ a_{2}+...+a _{n}) \right| \le sin( a_{1})+sin( a_{2})+...+sin( a_{n}), \quad gdzie \ a _{n} \in \left[ 0; \pi \right]}\)

Z góry dzięki za pomoc.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

wykaż nierówność

Post autor: tometomek91 »

Indukcja po n...
pawel_pawel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 11 paź 2010, o 10:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

wykaż nierówność

Post autor: pawel_pawel »

Mógłbyś dać jeszcze jakaś wskazówkę. Próbuje i próbowałem z indukcji coś zrobić, ale nic ciekawego mi nie wychodzi.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

wykaż nierówność

Post autor: tometomek91 »

albo wiesz co, zrezygnujmy z tej indukcji... może nierówność Jensena coś poradzi.
pawel_pawel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 11 paź 2010, o 10:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

wykaż nierówność

Post autor: pawel_pawel »

W sumie z indukcji zrobiłem to jakoś. Z Jensena nie da rady niestety.
ODPOWIEDZ