\(\displaystyle{ \sqrt{arccos(ln(1-x))}}\)
Nie mam pojęcia na jakie przypadki to rozbić? Pozdro
edit. \(\displaystyle{ D=<1-e;1- \frac{1}{e}>}\)
założyłem: wyrażenie pod pierwiastkiem większe bądź równe zero, rozwiązałem nierówność i liczba logarytmowana większa od zera? Czy to jest OK
Wyznacz dziedzinę?
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Wyznacz dziedzinę?
Oblicz wspólną cześć tego
\(\displaystyle{ \begin{cases} \arccos(\ln(1-x)) \ge 0\\ -1 \le \ln(1-x) \le 1 \\ 1-x >0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \arccos(\ln(1-x)) \ge 0\\ -1 \le \ln(1-x) \le 1 \\ 1-x >0 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2010, o 17:49 przez RyHoO16, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mr_Green
- Użytkownik
- Posty: 232
- Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyznacz dziedzinę?
jesteś pewien, że w drugiej linijce ma być zero i Pi na krańcach?
nie kumam tego czemu argumenty arccos mają być od zera do PI? Przecież ona jest określona dla -1 do 1 Pozdro
nie kumam tego czemu argumenty arccos mają być od zera do PI? Przecież ona jest określona dla -1 do 1 Pozdro