Oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 2 razy
Oblicz wartość wyrażenia
W trójkącie prostokątnym o kątach ostrych \(\displaystyle{ \alpha \i\ \beta}\) spełniony jest warunek \(\displaystyle{ cos\alpha+cos\beta= \frac{ \sqrt{7} }{2}}\) Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ sin\alpha sin\beta}\)
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Zauważ ,że
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \cos \beta}\) jak i \(\displaystyle{ \sin \beta = \cos \alpha}\)
Korzystając do tego z tw. Pitagorasa szybko dojdziesz do odp.
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \cos \beta}\) jak i \(\displaystyle{ \sin \beta = \cos \alpha}\)
Korzystając do tego z tw. Pitagorasa szybko dojdziesz do odp.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Możesz też zauważyć to, o czym napisał Kolega RyHoO16, a następnie:
Przekształcasz podaną zależność: \(\displaystyle{ cos\alpha+sin\alpha=\frac{\sqrt{7}}{2}}\)
Podnosisz obie strony do kwadratu
Wyliczysz stąd wartość \(\displaystyle{ cos\alpha sin\alpha}\), a przecież \(\displaystyle{ cos\alpha sin\alpha=sin\beta sin\alpha}\)
Przekształcasz podaną zależność: \(\displaystyle{ cos\alpha+sin\alpha=\frac{\sqrt{7}}{2}}\)
Podnosisz obie strony do kwadratu
Wyliczysz stąd wartość \(\displaystyle{ cos\alpha sin\alpha}\), a przecież \(\displaystyle{ cos\alpha sin\alpha=sin\beta sin\alpha}\)