Wielokrotnośc kata

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
chillout89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 16 gru 2006, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewszad
Podziękował: 5 razy

Wielokrotnośc kata

Post autor: chillout89 »

Witam, mam mały problem, jak za pomocą kalkulatora obliczyć kat \(\displaystyle{ \tg 2 \alpha= 6,824}\)
Ostatnio zmieniony 21 paź 2010, o 12:46 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielokrotnośc kata

Post autor: piasek101 »

Np w tym co masz na pulpicie korzystamy z okienka INV. Potrenuj na znanych wartościach.
chillout89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 16 gru 2006, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewszad
Podziękował: 5 razy

Wielokrotnośc kata

Post autor: chillout89 »

Bardziej chodzi mi o zwykły kalkulator naukowy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielokrotnośc kata

Post autor: piasek101 »

Klawisze bywają różnie podpisane np \(\displaystyle{ f^{-1}}\).
chillout89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 16 gru 2006, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewszad
Podziękował: 5 razy

Wielokrotnośc kata

Post autor: chillout89 »

czyli chodzi o funkcje np \(\displaystyle{ tan^{-1}}\)
Mysłałem ze moze wystarczy zrobić 6,824* \(\displaystyle{ tan^{1}}\) i potem podzielić wynik na 2. Czy ktoś może mi odpowiedziec czy to dobry tok myslenia?!
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielokrotnośc kata

Post autor: piasek101 »

Podaj co Ci wyszło - sprawdzimy.
chillout89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 16 gru 2006, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewszad
Podziękował: 5 razy

Wielokrotnośc kata

Post autor: chillout89 »

Wyszło mi, że ten kąt wynosi 40,83 stopnia .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielokrotnośc kata

Post autor: piasek101 »

Ok (dla kątów z pierwszej ćwiartki).
chillout89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 16 gru 2006, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewszad
Podziękował: 5 razy

Wielokrotnośc kata

Post autor: chillout89 »

A jak sprawdzić dla której ćwiartki ? Dzieki za pomoc:)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielokrotnośc kata

Post autor: piasek101 »

Tangens jest dodatni w dwóch ćwiartkach - skoro tu (pierwszy post) jest równy \(\displaystyle{ (+6,824)}\) to kąt \(\displaystyle{ (2\alpha)}\) jest z pierwszej albo III ćwiartki.

Na maturze podstawowej mamy tylko pierwszą ćwiartkę.
chillout89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 16 gru 2006, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewszad
Podziękował: 5 razy

Wielokrotnośc kata

Post autor: chillout89 »

A można jakoś dokładnie obliczyć czy dla I czy III ćwiartki ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielokrotnośc kata

Post autor: piasek101 »

Jeśli jest tyle danych co podajesz to nie.

Zachodzi \(\displaystyle{ tg2\alpha = tg(180^o+2\alpha)}\)
ODPOWIEDZ