długośc wysokości i pole trójkąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

długośc wysokości i pole trójkąta

Post autor: volcik15 »

W trójkącie ABC dane są \(\displaystyle{ | \sphericalangle CAB|=30^{\circ} , | \sphericalangle ABC|=120^{\circ} , |AB|=12}\) Wyznacz długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka C i pole tego trójkąta.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

długośc wysokości i pole trójkąta

Post autor: TheBill »

Zauważ że to trójkąt równoramienny, poprowadź wysokość z wierzchołka C i skorzystaj z własności trójkąta 30, 60, 90.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

długośc wysokości i pole trójkąta

Post autor: volcik15 »

Z wierzcholka C? Poprowadziłem ale nie widze jak tu można wykorzystać te własności. Gdyby z wierzcholka B poprowadzić to wtedy widać. Czy może ja źle myśle? Może zły rysunek sobie zrobiłem?-- 20 paź 2010, o 20:01 --Zrobiłem taki rysunek.


Później wyliczyłem wysokość poprowadzoną z punktu B. Wykorzystałem do tego właśnie własności trójkąta 30, 60, 90. Dzięki tym własnościom obliczyłem też ile wynosi podstawa. Policzyłem pole tego trójkąta i dopiero wtedy obliczyłem długość wysokości poprowadzonej z odcinka C.

Można te zadanie w ten sposób rozwiązac?
biaggio12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 21 paź 2010, o 23:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

długośc wysokości i pole trójkąta

Post autor: biaggio12 »

Można, zastosowałeś własności trójkąta 30,60,90.
Sprawdź z twierdzenia pitagorasa i powinno być dobrze.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2010, o 13:31 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
kisloczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 paź 2010, o 22:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

długośc wysokości i pole trójkąta

Post autor: kisloczek »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:

w trójkącie ABC. Kąt ABC = 110 stopni. Kąt CAB = 20 stopni a bok AB ma długość 10 cm.
Oblicz długości wszystkich wysokości w tym trójkącie.
ODPOWIEDZ