\(\displaystyle{ sin \alpha + sin \beta + sin( \alpha + \beta )}\)
Proszę o pomoc!
Przdestaw w postaci iloczynu wyrażenie
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 wrz 2010, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: walbrzych
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Przdestaw w postaci iloczynu wyrażenie
\(\displaystyle{ sin\alpha+sin\beta=2sin\frac{\alpha+\beta}{2}\cdot\ cos\frac{\alpha-\beta}{2}\\sin(\alpha+\beta)=2sin\frac{\alpha+\beta}{2}\ cos\frac{\alpha+\beta}{2}}\)
Wyłącz wspólny czynnik przed nawias i skorzystaj ze wzoru na sumę cosinusów
Wyłącz wspólny czynnik przed nawias i skorzystaj ze wzoru na sumę cosinusów
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 wrz 2010, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: walbrzych
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Przdestaw w postaci iloczynu wyrażenie
czy z drugiego wzoru \(\displaystyle{ sin( \alpha + \beta )}\)nie powinno wyjsc raczej \(\displaystyle{ sin \alpha cos \beta + cos \alpha sin \beta}\)? nie rozumiem Pani przejścia
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 wrz 2010, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: walbrzych
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Przdestaw w postaci iloczynu wyrażenie
Dziekuje, nie wpadłbym na to.
Mam jeszcze problem z tym przykładem:
\(\displaystyle{ 1+sin \alpha + cos \alpha=2sin \frac{90+ \alpha }{2} cos \frac{90- \alpha }{2} +cos(90- \alpha ) + cos \alpha =2sin \frac{90+ \alpha }{2} cos \frac{90- \alpha }{2} + 2cos90cos \frac{90-2 \alpha }{2} = 2sin \frac{90+ \alpha }{2} cos \frac{90- \alpha }{2}}\)
Mam jeszcze problem z tym przykładem:
\(\displaystyle{ 1+sin \alpha + cos \alpha=2sin \frac{90+ \alpha }{2} cos \frac{90- \alpha }{2} +cos(90- \alpha ) + cos \alpha =2sin \frac{90+ \alpha }{2} cos \frac{90- \alpha }{2} + 2cos90cos \frac{90-2 \alpha }{2} = 2sin \frac{90+ \alpha }{2} cos \frac{90- \alpha }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2010, o 14:38 przez smutnomiboze, łącznie zmieniany 1 raz.