Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-mar-
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 paź 2010, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kisielice/Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Równanie trygonometryczne

Post autor: -mar- »

Witam! Mam problem z takim mega trudnym równaniem (nie wiem, czy dla innych ono jest też trudne). Starałem się je rozwiązać różnymi sposobami, ale dochodzę do takiego momentu, że nie wiem co dalej zrobić:

\(\displaystyle{ 4\sin 2x+2\cos 4x+1=0}\)

Bardzo proszę o pomoc i w miarę dokładne wytłumaczenie

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 19 paź 2010, o 22:16 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nawet proste wyrażenia umieszczaj w klamrach [latex]...[/latex]
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Inkwizytor »

\(\displaystyle{ cos4x=cos^22x - sin^22x}\)

Za \(\displaystyle{ cos^22x}\) podstawiasz z jedynki trygonometrycznej, następnie pomocnicza niewiadoma \(\displaystyle{ t=sin2x}\) i masz równanie kwadratowe z jedną niewiadomą.
-mar-
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 paź 2010, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kisielice/Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Równanie trygonometryczne

Post autor: -mar- »

Ok, rozumiem Ale skąd ja mam wiedzieć, że jest taka zależność \(\displaystyle{ cos4x=cos^22x - sin^22x}\)? Czy to jest gotowy wzór, czy go jakoś wyprowadziłeś?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Inkwizytor »

\(\displaystyle{ cos2 \alpha = cos^2 \alpha - sin^2 \alpha}\)
-mar-
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 paź 2010, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kisielice/Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Równanie trygonometryczne

Post autor: -mar- »

Aha, czyli jak podwoję podwojony cosinus to powstają podwojone kwadraty. Teraz to jest proste Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Inkwizytor »

Tak a propos to wzór przytoczony przeze mnie nosi nazwę "cosinus PODWOJONEGO kąta" - zatem z lewej strony tego wzoru kąt jest dwa razy większy niż po lewej. A jaki tam będzie kąt to juz bez znaczenia

np.: \(\displaystyle{ cos3x = cos^2 \frac{3}{2}x - sin^2 \frac{3}{2}x}\)


Pozdrawiam
-mar-
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 paź 2010, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kisielice/Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Równanie trygonometryczne

Post autor: -mar- »

No tak, napisałem podwojony cosinus, a chodziło mi o cosinus podwojonego kąta
Dzięki za słuszną uwagę, na pewno się przyda
ODPOWIEDZ