Wyznaczyć pozotałe funkcje trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
yarlan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 27 mar 2006, o 21:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 5 razy

Wyznaczyć pozotałe funkcje trygonometryczne

Post autor: yarlan »

Witam

Mam takie zadanko:

Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) jeśli cos\(\displaystyle{ \alpha}\)=\(\displaystyle{ \frac{12}{13}}\)

Prosiłabym o pomoc z tym zadankiem
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Wyznaczyć pozotałe funkcje trygonometryczne

Post autor: ariadna »

Sinus wyznacz korzystając z jedynki trygonometrycznej, potem
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{sin\alpha}{cos\alpha}}\) a ctg to odwrotność tg.
ODPOWIEDZ