Wyznacz sin x i cos x

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Mefisciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 paź 2010, o 19:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CK

Wyznacz sin x i cos x

Post autor: Mefisciak »

Cześć, mam do uzupełnienia dwie tabelki, w pierwszej chodzi o to, że mam podany x (\(\displaystyle{ -\pi , -\frac{\pi}{2} , -\frac{\pi}{3}}\) itd...) i mam podać sin x, oraz cos x dla każdego z nich. W drugiej tabelce chodzi o to samo, tyle że trzeba podać tg i ctg. Jeśli ktoś wie jak to obliczyć proszę powiedzieć jak to się robi;) Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 19 paź 2010, o 23:11 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Mazz_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 16 paź 2010, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 5 razy

Wyznacz sin x i cos x

Post autor: Mazz_ »

\(\displaystyle{ \pi = 180^{\circ}}\)
Mefisciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 paź 2010, o 19:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CK

Wyznacz sin x i cos x

Post autor: Mefisciak »

No dobrze... tyle to ja wiem;)
Mazz_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 16 paź 2010, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 5 razy

Wyznacz sin x i cos x

Post autor: Mazz_ »

no to chyba problemem nie powinna być znajomość: \(\displaystyle{ sin180^{\circ},sin90^{\circ},sin60^{\circ},sin45^{\circ}, \ldots}\)
Mefisciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 paź 2010, o 19:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CK

Wyznacz sin x i cos x

Post autor: Mefisciak »

OK, tylko dalsza część zadania brzmi: narysuj na wspólnym wykresie funkcje sin x i cos x. Zaznacz obliczone punkty z tabelki - więc to chyba nie o to chodzi;)
ODPOWIEDZ