a) Liczbę \(\displaystyle{ x= \frac{2sin60^{\circ}-cos45^{\circ}}{sin45^{\circ}-tg30^{\circ}}}\) przedstaw w postaci \(\displaystyle{ a+b \sqrt{6}}\) gdzie a i b są liczbami wymiernymi.
b) Oblicz liczbę \(\displaystyle{ x^{2}}\) i przedstaw ją w takiej samej postaci.
liczbę x przedstaw w postaci
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 16 paź 2010, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 11 razy
liczbę x przedstaw w postaci
w a) po prostu podstawiasz wartości funkcji tryg. i usuwasz niewymierność z mianownika a następnie grupujesz
b) podnosisz to co Tobie powstanie \(\displaystyle{ 2 \sqrt{6}+3}\) do kwadratu i grupujesz ponownie
b) podnosisz to co Tobie powstanie \(\displaystyle{ 2 \sqrt{6}+3}\) do kwadratu i grupujesz ponownie