Wyznacz obwód prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz obwód prostokąta
Dłuższy bok prostokąta jest o 5 krótszy od jego przekątnej. Przekątna prostokąta tworzy z dłuższym bokiem kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) taki że \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{5}{13}}\) Wyznacz obwód prostokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wyznacz obwód prostokąta
\(\displaystyle{ a}\) - dłuższy bok
\(\displaystyle{ b}\) - krótszy bok
\(\displaystyle{ a+5}\) - przekątna
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2=(a+5)^2 \\ \frac{b}{a+5}= \frac{5}{13} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ b}\) - krótszy bok
\(\displaystyle{ a+5}\) - przekątna
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2=(a+5)^2 \\ \frac{b}{a+5}= \frac{5}{13} \end{cases}}\)