Wyznacz wszystkie wartości parametru m
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Wyznacz wszystkie wartości paramatru \(\displaystyle{ m}\) dla których istnieje kąt ostry \(\displaystyle{ x}\) taki, że \(\displaystyle{ cosx=m^{2}+3m+1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żory
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Trzeba pamiętać, że cos(x) jest zawsze mniejsze bądź równe 1 i większe bądź równe -1. w ten sposób powstają nam dwa równania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1 \ge m^2 + 3m +1 \\ -1 \le m^2 + 3m + 1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 \ge m^2 + 3m \\ 0 \le m^2 + 3m + 2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 \ge m(m+3) \\ 0 \le (m+1)(m+2) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m \in <-3,0> \\ m \in <-\infty ,-2> \cup <-1, +\infty > \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ m \in <-3, -2> \cup <-1,0>}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1 \ge m^2 + 3m +1 \\ -1 \le m^2 + 3m + 1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 \ge m^2 + 3m \\ 0 \le m^2 + 3m + 2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 \ge m(m+3) \\ 0 \le (m+1)(m+2) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m \in <-3,0> \\ m \in <-\infty ,-2> \cup <-1, +\infty > \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ m \in <-3, -2> \cup <-1,0>}\)
Pozdrawiam
Wyznacz wszystkie wartości parametru m
ale to ma być kat ostry wiec \(\displaystyle{ cosx \in}\)\(\displaystyle{ \left( 0;1\right)}\)
Ostatnio zmieniony 24 paź 2010, o 13:06 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer[latex][/latex] na CAŁE wyrażenie.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer