Przedstawić funkcję odwrotną względem funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{ctg(x- \frac{\pi}{2}) }{2}}\) dla \(\displaystyle{ x \in ( -\frac{\pi}{2} ; \frac{\pi}{2} )}\) za pomocą funkcji arcctg.
Oraz to samo \(\displaystyle{ f(x)=2sin(3x-4)}\) obciętej do przedziału \(\displaystyle{ [ frac{4}{3} + frac{pi}{6} ; frac{4}{3} + frac{pi}{2}}\) poprzez funkcję arcctg.
Od czego zacząć?
przedstaw funkcję odwrotną względem ctg
- johanneskate
- Użytkownik
- Posty: 488
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 2 razy