Kula problem.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
BarSlo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 1 raz

Kula problem.

Post autor: BarSlo »

Witam.
Mam problem z zadaniem z kula.
Treść:
Kulę o środku \(\displaystyle{ O}\) przecięto płaszczyzną przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ O_{1}}\). Oblicz pole powierzchni i objętość tej kuli, jeśli:
I tu zaczyna sie moj problem są 3 podpunkty i jak z sinusem i tangensem nie mam problemów bo dane mi pasują to jakoś z cosinusem nie.
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{2}{3} i \left| OO _{1} \right|=2 \sqrt{5}cm}\)
To wychodzi mi, że \(\displaystyle{ \frac{2}{3} = \frac{r}{R}}\) gdzie r to promień od punktu \(\displaystyle{ O_{1}}\), a R od punkt \(\displaystyle{ O}\).
Proszę o pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kula problem.

Post autor: piasek101 »

Chyba opisujesz rysunek - my go nie mamy.
BarSlo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 1 raz

Kula problem.

Post autor: BarSlo »

No jest rysunek pomocniczy ... nie pomyślałem o tym, że nie wiadomo gdzie jest kat ..


Uploaded with
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kula problem.

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ r=2x}\)

\(\displaystyle{ R=3x}\) ( i z Pitagorasa masz (x)).
ODPOWIEDZ