a) \(\displaystyle{ \tg 5\tg 85}\)
b) \(\displaystyle{ \sin 10\cos 80 + \sin 80\cos 10}\)
c) \(\displaystyle{ \tg 15\sin 75 - \cos 75}\)
Proszę o pomoc
oblicz nie używając ani tablic ani kalkulatra
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 24 mar 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
oblicz nie używając ani tablic ani kalkulatra
Ostatnio zmieniony 17 paź 2010, o 21:00 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ostatni raz poprawiam zapis...
Powód: Ostatni raz poprawiam zapis...
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 24 mar 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
oblicz nie używając ani tablic ani kalkulatra
Prosiłbym o przykład c bo ten co jest potrafiłem zrobić, ale żeby się upewnić to wstawiłe,
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
oblicz nie używając ani tablic ani kalkulatra
c)
\(\displaystyle{ \tg 15\sin 75 - \cos 75= \tg (90-75)\sin 75 - \cos 75=ctg 75\sin 75 - \cos 75= \frac{cos 75}{sin 75} \sin 75 - \cos 75=cos 75 - cos 75 = 0}\)
\(\displaystyle{ \tg 15\sin 75 - \cos 75= \tg (90-75)\sin 75 - \cos 75=ctg 75\sin 75 - \cos 75= \frac{cos 75}{sin 75} \sin 75 - \cos 75=cos 75 - cos 75 = 0}\)