Przedstawić funkcję odwrotną do \(\displaystyle{ f(x)=\cos(x+\frac{\pi}{2})}\) na przedziale \(\displaystyle{ [\frac{\pi}{2}, \frac{3\pi}{2}]}\) za pomocą funkcji arccos i arcsin.
Proszę bardziej o wytłumaczenie słowne niż rozwiązanie.
-- 18 października 2010, 18:21 --
nikt nie pomoże?
funkcja odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zbąszynek
- Pomógł: 41 razy
funkcja odwrotna
\(\displaystyle{ y=\cos(x+\frac{\pi}{2})\\
arccosy=x+\frac{\pi}{2}\\
arccosy-\frac{\pi}{2}=x\\
arccosy-\frac{\pi}{2}=f^{-1}(y)}\)
arccosy=x+\frac{\pi}{2}\\
arccosy-\frac{\pi}{2}=x\\
arccosy-\frac{\pi}{2}=f^{-1}(y)}\)
- MatizMac
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
- Podziękował: 106 razy
- Pomógł: 41 razy
funkcja odwrotna
nie podoba mi się to...
mam taki wynik: \(\displaystyle{ arccos(-y)+\frac{\pi}{2}=f^{-1}(y)}\)
mógłbym prosić o jakieś wyjaśnienie, albo sprawdzenie przez kogoś innego?
mam taki wynik: \(\displaystyle{ arccos(-y)+\frac{\pi}{2}=f^{-1}(y)}\)
mógłbym prosić o jakieś wyjaśnienie, albo sprawdzenie przez kogoś innego?