Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
waszczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 2 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: waszczek »

\(\displaystyle{ \cos ^{2}x-\sin x=1}\) dla \(\displaystyle{ x\in \left\langle -2\pi,2\pi \right\rangle}\)
W zbiorze nie znalazłem równań z podanym przedziałem :/
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ \cos ^{2}x-\sin x=1}\)

\(\displaystyle{ 1-\sin^2x-\sin x=1}\)

\(\displaystyle{ -\sin^2x-\sin x=0}\)

\(\displaystyle{ -\sin x=\sin^2x}\)

\(\displaystyle{ -1=\sin x}\)
....
ODPOWIEDZ