Wyznacz tangens sumy
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz tangens sumy
Wiadomo, że \(\displaystyle{ \cos\left( x+\pi\right)= \frac{ \sqrt{3} }{3}}\). Wyznacz \(\displaystyle{ \tg\left( x+ \frac{\pi}{6} \right)}\), jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ x \in\left( 0,\pi\right)}\). Wynik przedstaw w postaci ułamka o wymiernym mianowniku.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2010, o 16:39 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- Smażony Ogórek
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 23 razy
Wyznacz tangens sumy
1) wyliczasz \(\displaystyle{ cos(x)}\) z tożsamości \(\displaystyle{ cos(\pi + x)=-cosx}\)
2) wyliczasz \(\displaystyle{ sin(x)}\) z jedynki trygonometrycznej i założenia w jakim przedziale masz kąt (czyli \(\displaystyle{ sin(x)>0}\)
3) wyliczasz z tego \(\displaystyle{ tg(x)}\)
4) korzystasz z tożsamości \(\displaystyle{ tg(x+y)= \frac{tg(x)+tg(y)}{1+tg(x)tg(y)}}\)
2) wyliczasz \(\displaystyle{ sin(x)}\) z jedynki trygonometrycznej i założenia w jakim przedziale masz kąt (czyli \(\displaystyle{ sin(x)>0}\)
3) wyliczasz z tego \(\displaystyle{ tg(x)}\)
4) korzystasz z tożsamości \(\displaystyle{ tg(x+y)= \frac{tg(x)+tg(y)}{1+tg(x)tg(y)}}\)