rozwiązywanie równań

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
stash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 17 kwie 2010, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

rozwiązywanie równań

Post autor: stash »

mam do rozwiazania takie rownanie: \(\displaystyle{ \cos(5x) = \sin(3x)}\) ponizej napisalem jak probowalem rozwiazac to zadanie ale nie mam pojecia czy wg sam pomysl jest poprawny


\(\displaystyle{ \cos(5x) - \sin(3x) = 0 \\
\cos(5x) = 0 \\
x= \frac{ \pi }{10} \cdot k \pi \\
\sin(3x) = 0 \\
x= \frac{1}{3} \cdot k \pi \\
\Rightarrow x = 3 \pi - 10}\)
Ostatnio zmieniony 17 paź 2010, o 13:55 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

rozwiązywanie równań

Post autor: rodzyn7773 »

213644.htm
tu masz pomysł na to zadanie.
ODPOWIEDZ