Równane trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
piotru64
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 29 paź 2009, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 3 razy

Równane trygonometryczne

Post autor: piotru64 »

Dla jakich wartości parametru k równanie \(\displaystyle{ sin ^{4}x + cos ^{4} x = \frac{2k+1}{k-1}}\) ma rozwiązanie?
Ostatnio zmieniony 19 paź 2010, o 23:24 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer [latex][/latex] na CAŁE wyrażenie.
pipol

Równane trygonometryczne

Post autor: pipol »

\(\displaystyle{ \sin^4 x +\cos^4 x =(\sin^2 x +\cos^2 x )^2 -\frac{1}{2}\cdot \sin^2 2x =1-\frac{1}{2}\cdot \sin^2 2x}\)
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Równane trygonometryczne

Post autor: math questions »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \le \frac{2k+1}{k-1} \le 1}\)
rozwiąż takie coś
ODPOWIEDZ