\(\displaystyle{ (sin^{2}x-cos^{2}x)+m^{2}-5=0}\)
Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których równanie z niewiadomą x ma rozwiązanie
roziąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 12 lis 2006, o 10:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
roziąż równanie
\(\displaystyle{ -1*(-sin^2x + cos^2x)=-m^2+5}\)
\(\displaystyle{ cos^2x - sin^2x= m^2-5}\)
\(\displaystyle{ cos2x = m^2-5}\)
\(\displaystyle{ -1\leq cos2x q 1}\)
\(\displaystyle{ -1\leq m^2-5 q 1}\)
\(\displaystyle{ cos^2x - sin^2x= m^2-5}\)
\(\displaystyle{ cos2x = m^2-5}\)
\(\displaystyle{ -1\leq cos2x q 1}\)
\(\displaystyle{ -1\leq m^2-5 q 1}\)