Witam
Mam następujący problemy:
1. mam sprawdzić czy funkcja \(\displaystyle{ |\sin2x|}\) jest okresowa i znaleźć okres podstawowy.
Dochodzę do \(\displaystyle{ |\sin2x| = |\sin2(x+T)|}\) i nie wiem jak opuścić ta wartość bezwględną
2. oraz sprawdzić czy \(\displaystyle{ \sin ^ 3(x)}\) jest parzysty czy nie parzysty, ale tu się pojawia problem jak wyjsc z tego ze np. \(\displaystyle{ \sin ^ 3(x) = \sin ^ 3(-x)}\) lub \(\displaystyle{ \sin ^ 3(x) = - \sin ^ 3(-x)}\).
Z góry dziękuję
Okresowość i parzystość funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 16 paź 2010, o 10:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 9 razy
Okresowość i parzystość funkcji trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 16 paź 2010, o 10:55 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Okresowość i parzystość funkcji trygonometrycznej
Drugie pytanie: \(\displaystyle{ (sin(-x))^{3}=(-sinx)^{3}=(-1)^{3}(sinx)^{3}=-(sinx)^{3}}\)
Pierwsze pytanie: wystarczy, ze podstawisz \(\displaystyle{ x+\pi}\) zamiast \(\displaystyle{ x}\) i zobaczysz, że funkcja jest okresowa. \(\displaystyle{ \pi}\) nie jest jednak okresem podstawowym (skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ sin(\pi+\alpha)=-sin\alpha}\)).
Pierwsze pytanie: wystarczy, ze podstawisz \(\displaystyle{ x+\pi}\) zamiast \(\displaystyle{ x}\) i zobaczysz, że funkcja jest okresowa. \(\displaystyle{ \pi}\) nie jest jednak okresem podstawowym (skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ sin(\pi+\alpha)=-sin\alpha}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 16 paź 2010, o 10:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 9 razy
Okresowość i parzystość funkcji trygonometrycznej
No w sumie nie bardzo rozumiem. A co z tą wartością bezwzględną?Crizz pisze:Pierwsze pytanie: wystarczy, ze podstawisz \(\displaystyle{ x+\pi}\) zamiast \(\displaystyle{ x}\) i zobaczysz, że funkcja jest okresowa. \(\displaystyle{ \pi}\) nie jest jednak okresem podstawowym (skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ sin(\pi+\alpha)=-sin\alpha}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Okresowość i parzystość funkcji trygonometrycznej
Chodziło o coś takiego:
\(\displaystyle{ \left|sin2\left(x+\frac{\pi}{2}\right)\right|=|sin(2x+\pi)|=|-sin2x|=|sin2x|}\)
\(\displaystyle{ \left|sin2\left(x+\frac{\pi}{2}\right)\right|=|sin(2x+\pi)|=|-sin2x|=|sin2x|}\)