hm... natrafiłem na taki przykład:
\(\displaystyle{ sin\alpha=-\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha(\alpha+\frac{\Pi}{3})}\)
nie umiem sobie poradzić ;[
Dziękuje za pomoc
funkcje sumy i różnicy kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 232
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 1 raz
funkcje sumy i różnicy kątów
no więc tak:
Wiedząc że \(\displaystyle{ sin\alpha=-\frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ \alpha nalezy (\Pi ; \frac{3}{2}\Pi)}\)
oblicz:
\(\displaystyle{ tg\alpha(\alpha+\frac{\Pi}{3})}\)
Wiedząc że \(\displaystyle{ sin\alpha=-\frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ \alpha nalezy (\Pi ; \frac{3}{2}\Pi)}\)
oblicz:
\(\displaystyle{ tg\alpha(\alpha+\frac{\Pi}{3})}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
funkcje sumy i różnicy kątów
No to \(\displaystyle{ \alpha}\) masz wyliczone, wystarczy wstawić do 2, z tym, że wyjdzie nieciekawa liczba Chyba, że ten nawias nie jest już argumentem tangensa.