układ równań

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
finok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 6 paź 2010, o 14:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kce
Podziękował: 18 razy

układ równań

Post autor: finok »

\(\displaystyle{ \begin{cases} {-S}_1 cos \alpha + {S}_2cos \beta = 0 \\ S_1sin \alpha + S_2sin \beta - Q = 0 \end{cases}}\)

Po wyznaczeniu \(\displaystyle{ S_1 =\frac{Qcos \beta}{sin( \alpha + \beta)}}\)

Chodzi mi o o to, żeby ktos krok po kroku pokazał, jak to jest wyznaczone
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

układ równań

Post autor: piasek101 »

Wyznaczasz z pierwszego \(\displaystyle{ S_2}\) wstawiasz do drugiego, wyznaczasz co trzeba (nie musisz mieć takiego wyglądu wyniku jak podali - chyba, że poczytasz o sinusie sumy kątów).
ODPOWIEDZ