wartość wyrażenia gdy znany jest tg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
manoloa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 6 maja 2010, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

wartość wyrażenia gdy znany jest tg

Post autor: manoloa »

Wiedząc, że alfa jest kątem ostrym i jego \(\displaystyle{ \tg \alpha=2}\) oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{4 \cos \alpha-3 \sin \alpha}{3 \cos \alpha+5 \sin \alpha}}\)

\(\displaystyle{ \frac{ \sin \alpha}{ \cos \alpha}=2\\ \\ 2\cos\alpha= \sin\alpha \\ \\ \frac{4 \cos \alpha-6 \cos \alpha}{3 \cos \alpha+10 \cos \alpha}=\frac{-2}{13}}\)


nie wiem czy dobrze to zrobiłam... proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2010, o 20:02 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

wartość wyrażenia gdy znany jest tg

Post autor: Chromosom »

tak
ODPOWIEDZ