arcsin - jak wyznaczyć ćwiartkę

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
xamrex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 13 cze 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 34 razy

arcsin - jak wyznaczyć ćwiartkę

Post autor: xamrex »

Witam mam zadanie obliczyć:
\(\displaystyle{ tan(arc \sin-\frac{2}{5})}\)
\(\displaystyle{ a=arc \sin-\frac{2}{5}}\)
\(\displaystyle{ a \in <-\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2}>}\)
\(\displaystyle{ tan(arc \sin-\frac{2}{5})=tan (a)}\)
\(\displaystyle{ (-\frac{2}{5})^2+\cos^2=1}\)
\(\displaystyle{ \cos a= \frac{\sqrt{21}}{5} \vee \cos a= -\frac{\sqrt{21}}{5}}\)
Skąd mam wiedzieć do jakiego przedziału (w jakiej ćwiartce) leży cosinus?
ODPOWIEDZ