1) Dla pewnego kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) mamy \(\displaystyle{ sin \alpha +cos \alpha = \sqrt{2}}\). Wtedy \(\displaystyle{ sin \alpha \cdot cos \alpha}\) równa się.
Pomysł był taki: wyznaczyć sin z trójki trygonometrycznej i podstawić do \(\displaystyle{ sin \alpha \cdot cos \alpha}\), powstanie wtedy równanie z jedną niewiadomą.
Niestety na tym się zakończyło.
2) Często jako część zadania należy podać wartość funkcji trygonometrycznej z dokładnością do 1 stopnia. Nie zawsze da się rozłożyć kąt na sumę lub różnicę znanych wartości(0, 30, 45, 60, 90).
Drugi problem to obliczanie kąta dla danej funkcji trygonometrycznej, np.:
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{3}{4}}\)
Jak się zabrać do tego typu problemu?
Mnożenie względem dodawania funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Mnożenie względem dodawania funkcji trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 10 paź 2010, o 18:11 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia w LaTeXie to '\cdot', ułamek to '\frac{}{}'.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia w LaTeXie to '\cdot', ułamek to '\frac{}{}'.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Mnożenie względem dodawania funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ sin\alpha + cos\alpha = \sqrt2\newline
(sin\alpha + cos\alpha)^2 = \sqrt2^2 \newline
sin^2\alpha + 2sin\alpha cos\alpha + cos^2\alpha = 2\newline
1 + 2sin\alpha cos\alpha = 2\newline
2sin\alpha cos\alpha = 1\newline
sin\alpha cos\alpha =\frac{1}{2}}\)
(sin\alpha + cos\alpha)^2 = \sqrt2^2 \newline
sin^2\alpha + 2sin\alpha cos\alpha + cos^2\alpha = 2\newline
1 + 2sin\alpha cos\alpha = 2\newline
2sin\alpha cos\alpha = 1\newline
sin\alpha cos\alpha =\frac{1}{2}}\)