Znana suma sinusa i cosinusa kąta, wyznaczyć ich iloczyn

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
eshi92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 wrz 2010, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Znana suma sinusa i cosinusa kąta, wyznaczyć ich iloczyn

Post autor: eshi92 »

Wiedząc , że dla kąta alfa w trójkącie prostokątnym \(\displaystyle{ \cos\alpha\ + \sin\alpha\ = \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\) Oblicz wartość wyrażenia: \(\displaystyle{ \sin\alpha \cdot \cos\alpha}\)

Proszę o pomoc .
Ostatnio zmieniony 10 paź 2010, o 17:09 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat nie powinien być początkiem treści zadania.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Znana suma sinusa i cosinusa kąta, wyznaczyć ich iloczyn

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

Podnieś obydwie strony równania do kwadratu.
ODPOWIEDZ