Problem ze wzorami redukcyjnymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Problem ze wzorami redukcyjnymi.
\(\displaystyle{ a= \frac{cos71^o*sin7^o+sin71^o*cos7^o}{2sin282^o}}\). Proszę o pomoc z polieczeniem tego. Dalej nie mogę sobie poradzić ze wzorami redukcyjnymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Problem ze wzorami redukcyjnymi.
Zauważ, że licznik podanego wyrażenia jest rozwiniętym wzorem na sinus sumy kątów. Stąd \(\displaystyle{ \cos 71^o\cdot\sin 7^o+\sin 71^o\cdot\cos 7^o=\sin(71^o+7^o)=\sin 78^o}\).
Natomiast \(\displaystyle{ \sin 282^o=\sin(360^o-78^o)}\) i ze wzoru redukcyjnego
Natomiast \(\displaystyle{ \sin 282^o=\sin(360^o-78^o)}\) i ze wzoru redukcyjnego
\(\displaystyle{ \sin(360^o-\alpha)=-\sin\alpha}\)
dostajemy \(\displaystyle{ \sin 282^o=-\sin 78^o}\).