Mam problem z napoczęciem takiego zadania, nie mam dziś dostępu do żadnej teorii dotyczącej funkcji cyklometrycznych, a biblioteki zamknięte:
\(\displaystyle{ f(x)=sin (arc sin \frac{3}{5} + arc sin \frac{8}{17})}\)
Proszę o pomoc, albo jakiś podobny rozwiązany przykład, przeszukałem forum i nie znalazłem.
Złożenie funkcji trygonometrycznej i cyklometrycznej
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Złożenie funkcji trygonometrycznej i cyklometrycznej
\(\displaystyle{ sin (arc sin \frac{3}{5} + arc sin \frac{8}{17}) \\
arc sin \frac{3}{5} = \alpha \Rightarrow sin \alpha = \frac{3}{5}\\
arc sin \frac{8}{17}) = \beta \Rightarrow sin \beta = \frac{8}{17}\\
sin (arc sin \frac{3}{5} + arc sin \frac{8}{17})=sin(\alpha+ \beta)=...}\)
Dalej wzór na sin sumy kątów i po zastosowaniu podstawiasz wartości
arc sin \frac{3}{5} = \alpha \Rightarrow sin \alpha = \frac{3}{5}\\
arc sin \frac{8}{17}) = \beta \Rightarrow sin \beta = \frac{8}{17}\\
sin (arc sin \frac{3}{5} + arc sin \frac{8}{17})=sin(\alpha+ \beta)=...}\)
Dalej wzór na sin sumy kątów i po zastosowaniu podstawiasz wartości