Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Hebo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 19 lis 2009, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 9 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Hebo »

\(\displaystyle{ sin(x)+cos(x)=1}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{1-cos^2(x)}=1-cos(x)}\)

\(\displaystyle{ 1-cos^2(x)=(1-cos(x))^2}\)

Oczywiście: \(\displaystyle{ 1-cos(x) \ge 0}\) czyli \(\displaystyle{ x \in R}\)

\(\displaystyle{ cos^2(x)-cos(x)=0}\)

\(\displaystyle{ cos(x)=0}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ cos(x)=1}\)

\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}+k\pi}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ x=2k\pi}\)

O czym zapomniałem, bo to jest źle
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Chromosom »

Hebo pisze:\(\displaystyle{ x=2k\pi}\)
nad tym pomysl
Hebo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 19 lis 2009, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 9 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Hebo »

hm nadal nie wiem, może jakaś inna wskazówka?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Chromosom »

gdzies pewnie dziedzina sie nie zgadza, przeksztalcenia pierwiastkow maja to do siebie. Zrob moze w ten sposob, bedzie prosciej:
\(\displaystyle{ \sin x+\cos x-1=0\\ \sin x=2\sin\frac{x}{2}\cos\frac{x}{2}\\ \cos x=1-\sin^2\frac{x}{2}}\)
i uprosc wszystko
ODPOWIEDZ