rozwiaz równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

rozwiaz równanie trygonometryczne

Post autor: Vixy »

sinx+ cosx= 1+ 2sinx cosx Czy w takim przykladzie moge podniesc do potegi 2 i mialabym (sinx+cosx)^2= (2sinxcosx+1)^2
panterman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 9 paź 2005, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 16 razy

rozwiaz równanie trygonometryczne

Post autor: panterman »

Wydaje mi sie ze bez orbienia zadnych zalozen nie mozesz
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

rozwiaz równanie trygonometryczne

Post autor: Lorek »

Hmm prawa strona jest zawsze nieujemna, więc żeby równanie miało rozwiązanie, to lewa też musi być nieujemna i to tyle na temat założeń, a potem możesz już podnieść do kwadratu.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

rozwiaz równanie trygonometryczne

Post autor: Vixy »

okk dziekii czyli mam zapisac ze lewa i prawa strona sa wieksze od zera ?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

rozwiaz równanie trygonometryczne

Post autor: Lorek »

Tak można to zapisać, ale zamiast bawić się w podnoszenie do kwadratu lepiej zauważ, że \(\displaystyle{ 1+2\sin x\cos x=(\sin x+\cos x)^2}\)
ODPOWIEDZ