Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha\in }\), dla których równanie:
\(\displaystyle{ x^{2}+cos * x + 2cos^{2} -2 =0}\)
ma dwa różne pierwiastki takie, że liczba 1 leży między tymi pierwiastkami
Funkcja z parametrem
- eerroorr
- Użytkownik
- Posty: 366
- Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 10 razy
Funkcja z parametrem
Mam dwa pytania:
po piersze jak to zrobiłeś??
\(\displaystyle{ \(\left\{\begin{array}{l}x_1-10\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \((x_1-1)(x_2-1) -2+\cos +1}\)
po piersze jak to zrobiłeś??
\(\displaystyle{ \(\left\{\begin{array}{l}x_1-10\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \((x_1-1)(x_2-1) -2+\cos +1}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Funkcja z parametrem
1 Liczba\(\displaystyle{ x_1-1}\) jest ujemna, a liczba \(\displaystyle{ x_2-1}\) jest dodatnia, więc ich iloczyn będzie....ujemny (jak iloczyn każdej liczby ujemnej i dodatniej)
2. To już nie jest równanie początkowe z x jako zmienną, tylko warunek, jaki musi spełniać ten cosinus, aby pierwiastki tego rówania z x były takie, jakie mają być (cosinusy traktujesz jako parametry w tym równaniu i korzystasz z wzorów Viete'a)
2. To już nie jest równanie początkowe z x jako zmienną, tylko warunek, jaki musi spełniać ten cosinus, aby pierwiastki tego rówania z x były takie, jakie mają być (cosinusy traktujesz jako parametry w tym równaniu i korzystasz z wzorów Viete'a)
- eerroorr
- Użytkownik
- Posty: 366
- Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 10 razy
Funkcja z parametrem
dzieki za wytlumacznie, wszystko jest juz dla mnie jasne
[ Dodano: 11 Listopad 2006, 21:41 ]
wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ \alpha=\Pi +2k\Pi}\) \(\displaystyle{ \alpha=\frac{\Pi}{3} + 2k\Pi}\)
\(\displaystyle{ \alpha=-\Pi + 2k\Pi}\) \(\displaystyle{ \alpha=-\frac{\Pi}{3} + 2k\Pi}\)
Dobrze rozwiazalem ?
[ Dodano: 11 Listopad 2006, 21:41 ]
wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ \alpha=\Pi +2k\Pi}\) \(\displaystyle{ \alpha=\frac{\Pi}{3} + 2k\Pi}\)
\(\displaystyle{ \alpha=-\Pi + 2k\Pi}\) \(\displaystyle{ \alpha=-\frac{\Pi}{3} + 2k\Pi}\)
Dobrze rozwiazalem ?