Witam serdecznie
Zrobiłem już kilka przykładów, jednak mam problem z dwoma:
a) \(\displaystyle{ \frac{1+sin2 \alpha }{tg \alpha +1} = \frac{ sin^{2} \alpha -cos^{2} \alpha }{tg \alpha -1}}\)
b) \(\displaystyle{ sin2 \alpha \cdot (ctg2 \alpha + tg \alpha) = 1}\)
Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś będzie mógł pomóc chociaż z jednym
"Sprawdź tożsamości"
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
"Sprawdź tożsamości"
b) Na lewej.
\(\displaystyle{ sin2x=2sinxcosx}\)
Pozamieniać tg i ctg na ilorazy funkcji , wymnozyć, wstawić \(\displaystyle{ cos2x=cos^2x-sin^2x}\), zobaczyć prawą.
\(\displaystyle{ sin2x=2sinxcosx}\)
Pozamieniać tg i ctg na ilorazy funkcji , wymnozyć, wstawić \(\displaystyle{ cos2x=cos^2x-sin^2x}\), zobaczyć prawą.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
"Sprawdź tożsamości"
b)
\(\displaystyle{ L=\frac{2tgx}{1+tg^2x} \cdot \left( \frac{ctg^2x-1}{2ctgx} + tgx\right) = \frac{\frac{2sinx}{cosx}}{1+\frac{sin^2x}{cos^2x}} \cdot \left( \frac{\frac{cos^2x}{sin^2x}-1}{\frac{2cosx}{sinx}} + \frac{sinx}{cosx}\right) = \frac{\frac{2sinx}{cosx}}{\frac{cos^2x+sin^2x}{cos^2x}} \cdot \left( \frac{\frac{cos^2x-sin^2x}{sin^2x}}{\frac{2cosx}{sinx}} + \frac{sinx}{cosx}\right) = \frac{2sinx}{cosx} \cdot cos^2x\left( \frac{cos^2x-sin^2x}{sin^2x} \cdot \frac{sinx}{2cosx} + \frac{sinx}{cosx}\right) = 2sinxcosx \cdot \left( \frac{1-2sin^2x}{2sinxcosx} + \frac{sinx}{cosx}\right) = 1-2sin^2x + 2sin^2x=1}\)
\(\displaystyle{ L=\frac{2tgx}{1+tg^2x} \cdot \left( \frac{ctg^2x-1}{2ctgx} + tgx\right) = \frac{\frac{2sinx}{cosx}}{1+\frac{sin^2x}{cos^2x}} \cdot \left( \frac{\frac{cos^2x}{sin^2x}-1}{\frac{2cosx}{sinx}} + \frac{sinx}{cosx}\right) = \frac{\frac{2sinx}{cosx}}{\frac{cos^2x+sin^2x}{cos^2x}} \cdot \left( \frac{\frac{cos^2x-sin^2x}{sin^2x}}{\frac{2cosx}{sinx}} + \frac{sinx}{cosx}\right) = \frac{2sinx}{cosx} \cdot cos^2x\left( \frac{cos^2x-sin^2x}{sin^2x} \cdot \frac{sinx}{2cosx} + \frac{sinx}{cosx}\right) = 2sinxcosx \cdot \left( \frac{1-2sin^2x}{2sinxcosx} + \frac{sinx}{cosx}\right) = 1-2sin^2x + 2sin^2x=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
"Sprawdź tożsamości"
Tak idzie szybciej.piasek101 pisze:b) Na lewej.
\(\displaystyle{ sin2x=2sinxcosx}\)
Pozamieniać tg i ctg na ilorazy funkcji , wymnozyć, wstawić \(\displaystyle{ cos2x=cos^2x-sin^2x}\), zobaczyć prawą.
[edit]
\(\displaystyle{ L=2sinxcosx(\frac{cos2x}{sin2x}+\frac{sinx}{cosx})=cos2x+2sin^2x=cos^2x-sin^2x+2sin^2x=1}\)
\(\displaystyle{ =P}\)