.uzasadnij tożsamość xd

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
cysiu5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 7 gru 2009, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Moszczenica
Podziękował: 1 raz

.uzasadnij tożsamość xd

Post autor: cysiu5 »

Witam
mam mały problem z tym oto przykładem (chodzi o uzasadnienie tożsamości trygonometrycznej):

\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha + \tg \alpha }{\cos \alpha } = 1+ \frac{1}{\sin \alpha }}\)

.niby jest wszystko ok, zamieniam sobie tangens na \(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\), doprowadzam do wspólnego mianownika, ale później są schody.

\(\displaystyle{ \frac{ \frac{\sin \alpha \cos \alpha +\sin \alpha }{\cos \alpha } }{\cos \alpha }= \frac{\sin \alpha \cos \alpha +\sin \alpha }{\cos \alpha } \cdot \frac{1}{\cos \alpha }}\)

możliwe, że może ja gdzieś zrobiłem błąd (może źle doprowadziłem do wspólnego mianownika ;p), chociaż już parę razy podchodziłem do tego zadania i lipa. więc proszę was o pomoc.
z góry dzięki ^^
Ostatnio zmieniony 5 paź 2010, o 19:10 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

.uzasadnij tożsamość xd

Post autor: anna_ »

To fałsz, sprawdź sobie dla kąta np \(\displaystyle{ 30^o}\)
cysiu5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 7 gru 2009, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Moszczenica
Podziękował: 1 raz

.uzasadnij tożsamość xd

Post autor: cysiu5 »

.a jednak a ja się tyle naharowałem przy tym jednym przykładzie;p

dzięki ;]
ODPOWIEDZ