Przedstawić funkcję odwrotną
- patryk007
- Użytkownik
- Posty: 427
- Rejestracja: 1 kwie 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Przedstawić funkcję odwrotną
Przedstawić funkcję odwrotną do \(\displaystyle{ f(x)=sinx}\) na przedziale \(\displaystyle{ [\frac{\pi}{2}; \frac{3}{2} \pi]}\) za pomocą funkcji \(\displaystyle{ arcsin x}\) i \(\displaystyle{ arccos x}\).
- patryk007
- Użytkownik
- Posty: 427
- Rejestracja: 1 kwie 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Przedstawić funkcję odwrotną
Jeszcze raz przeczytaj zadanie i pamiętaj o przedziale.
Znam rozwiązanie, tylko nie wiem dlaczego tak a nie inaczej wygląda. Oto ono:
\(\displaystyle{ f^{-1}(y)=x=arcsin(y)+\pi}\).
Ponawiam prośbę o pomoc.
T.I.A.
Znam rozwiązanie, tylko nie wiem dlaczego tak a nie inaczej wygląda. Oto ono:
\(\displaystyle{ f^{-1}(y)=x=arcsin(y)+\pi}\).
Ponawiam prośbę o pomoc.
T.I.A.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Przedstawić funkcję odwrotną
Zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)=arcsin(x)}\) stanowi przedział \(\displaystyle{ [ -\frac{\pi}{2} ,\frac{\pi}{2}]}\) a w poleceniu jest otrzymanie zbioru wartości w przedziale: \(\displaystyle{ [ \frac{\pi}{2} ,\frac{3\pi}{2}]}\) to jaki stąd wniosek?
\(\displaystyle{ -\frac{\pi}{2} \le f(x) \le \frac{\pi}{2} \ \ \ | +a \\
-\frac{\pi}{2} +a \le f(x) +a \le \frac{\pi}{2} +a}\)
Przyrównaj to do:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} \le f(x) +a \le \frac{3\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ -\frac{\pi}{2} \le f(x) \le \frac{\pi}{2} \ \ \ | +a \\
-\frac{\pi}{2} +a \le f(x) +a \le \frac{\pi}{2} +a}\)
Przyrównaj to do:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} \le f(x) +a \le \frac{3\pi}{2}}\)
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
Przedstawić funkcję odwrotną
Ależ pamiętam i dokładnie przeczytałem zadanie ;] Niestety Inkwizytor mnie uprzedził z dalszymi wyjaśnieniami ;]patryk007 pisze:Jeszcze raz przeczytaj zadanie i pamiętaj o przedziale.
- patryk007
- Użytkownik
- Posty: 427
- Rejestracja: 1 kwie 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Przedstawić funkcję odwrotną
Konikov, sorry za poddanie w wątpliwość Twojej czujności; Inkwizytor - też dzięki.-- 10 października 2010, 18:49 --Te, Panowie, nie tak szybko.
Wg Waszego przepisu wyjdzie \(\displaystyle{ arcsin(x)+\pi}\).
A powinno wyjść: \(\displaystyle{ arcsin(-x)+\pi}\) albo równoważnie \(\displaystyle{ -arcsin(x)+\pi}\)
Wg Waszego przepisu wyjdzie \(\displaystyle{ arcsin(x)+\pi}\).
A powinno wyjść: \(\displaystyle{ arcsin(-x)+\pi}\) albo równoważnie \(\displaystyle{ -arcsin(x)+\pi}\)